žižula (vjerojatno prema tal. zizzolo < lat. zizyphum < grč. ζίζυφον) (žižulja; Zizyphus), rod listopadnog ili vazdazelenoga drveća i grmova iz por. Rhamnaceae. Obuhvaća oko 40 vrsta iz tropskih i suptropskih područja obiju polutki. Najvažnija je obična žižula ili čičimak (Zizyphus jujuba), listopadno drvo iz istočne Azije, visoko do 8 m, naizmjenično raspoređena, jajolika do lancetasta, sitno nazubljena lišća, kratke peteljke. Cvjetovi, po 3 do 5 u cvatu, dvospolni su, sitni, žutozelenkasti, svaki s 5 listića čaške i vjenčića. Cvate u svibnju i lipnju. Plod, crvenožuta, jajolika, mesnata, do 2 cm duga jestiva koštunica, po obliku nalik maslini, dozrijeva u listopadu. Koža zrelih plodova naborana je, a meso razmekšano te po mirisu i okusu sliče datuljama. Podivljala i kultivirana žižula u Hrvatskoj raste duž primorja, u Istri, na nekim Kvarnerskim otocima te u južnoj Dalmaciji. Osušeni plodovi (Fructus jujube) upotrebljavaju se kao narodni lijek kod upalâ. Od svježih plodova priređuju se poslastice. – Drvo je žižule crvenkastosmeđe, bijel je žute boje, a srž vrlo tvrda.